35634Mówiąc najprościej choroba ta polega na tym, że nasz organizm nie toleruje glutenu. Jest to najpoważniejsza choroba, jaka może być wywołana prze gluten. Prowadzi ona do nieżytu i zaniku kosmyków jelitowych.

Na to schorzenie cierpi jedno na 15 000 urodzonych dzieci, z te choroby się nie wyrasta. Wiele jest teori na temat powodów występowania tej choroby, ale głównie, jako winowajcę uznaje się predyspozycje genetyczne. Ale inne teorie obejmują też zaburzenia enzymatyczne, które uniemożliwiają poprawne trawienie glutenu. Gdy jest on nierozłożony to niszczy komórki jelit. Kolejna teorii obejmuje autoagresję, uszkadza śluzówkę jelit za pomocą specjalnych przeciwciał. Schorzenie to występuje w trzech podstawowych formach. Pierwsza to aktywna, druga niema i trzecia ukryta. Pierwsza postać może być pełnoobjawowa albo może też dawać tylko jeden objaw. Wersja atopowa z przewagą objawów spoza przewodu pokarmowego. U osoby chorej pojawia się utrata apetytu oraz niedożywienie, biegunka oraz powiększenie obwodu brzucha.. W konsekwencji tego wszystkiego pojawia się niedokrwistość, która wynika z niedoboru żelaza, kwasu foliowego i innych witamin. Może też dojść do alergii na pokarmy. Szacuje się ze na tę postać choroby cierpi aż 30 procent pacjentów. Bardzo często u nich z powodu choroby występuje mizerny wzrost i skrzywienie kręgosłupa, krzywica, problemy jelitowe, zaburzenia emocjonalne. Kolejna postać daje bardzo dyskretne objawy, pojawiają się zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego można wykryć w badaniach laboratoryjnych. Dlatego trzeba zwracać uwagę na inne objawy takie jak bóle brzucha często powtarzające się, luźne stolce, opóźnienia w rozwoju tycznym, wzdęcia, brak przyrostu wzrostu. Kolejna postać to tak zwana postać ukryta. Jest to taki stan, w którym choroba ta istnieje, ale badania jej nie potwierdzają, nie widać tez zmian w obrębie błony śluzowej jelita cienkiego. Jedynym lekarstwem na tę chorobę jest przestrzeganie diety. Jeśli nie będzie w niej glutenu to będziemy mogli zregenerować nasze kosmyki jelitowe. Dzięki temu dolegliwości powinny miarę szybko ustąpić. Przy najcięższej wersji choroby trzeba też stosować dietę bezmleczną, nieuczulającą. To jak bardzo jesteśmy wrażliwi na gluten zależy od konkretnej osoby, najważniejsze jest to by dieta ta była przestrzegana przez całe życie. W Internecie nie ma problemów z odnalezieniem listy produktów bezglutenowych.