Owoce z lasu takie jak jagody, jeżyny czy maliny zachowują najwięcej walorów odżywczych.

Ich wielką zaletą jest bogactwo przeciwutleniaczy chroniących przed rakiem i innymi chorobami. Owoce, które mają ciemną skórkę uznawane są za najzdrowsze z uwagi na zawarte w niej polifenole. I tak np. jagoda oprócz tego że jest smaczna to do tego bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Jest bogata w antocyjany, garbniki oraz witaminy, dzięki którym zwiększa się elastyczność naczyń włosowatych oka i uszczelnia nabłonek tkanki ocznej. Dzięki temu oczy dłużej zachowują swój blask a wzrok ostrość. Kolejnym bogactwem lasu jest jeżyna. Jedząc je, dostarczysz swojemu organizmowi wapnia, magnezu i witaminy K, ważnych dla kości. Jeżyny też zawierają dużo silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają powstające w organizmie komórki rakowe. Ponad to, to bomba witamin E i C. Poziomka to także bogactwo wapnia ale również potasu, fosforu, siarki i witaminy C. Zaleca się je chorym na nieżyt żołądka oraz kamicę nerkową. Prozdrowotne właściwości mają nie tylko owoce ale również liście. Napar z nich pobudza apetyt i ułatwia wchłanianie składników odżywczych.