zdrowie dzieckoPodczas ciąży trzeba unikać procentów nawet w niewielkiej ilości, jeśli zależy Ci na zdrowiu malucha.

Z przeprowadzonych badań wynika, że co trzecia kobieta w wieku prokreacyjnym piła alkohol będąc jednocześnie w ciąży. W społeczeństwie naszym jest bardzo wiele mitów np., że łożysko chroni dziecko przed przenikaniem do niego wypitego przez matkę alkoholu. Innym mitem jest to, że piwo wzmaga laktację a czerwone wino poprawia hemoglobinę. W okresie prenatalnym nie ma minimalnej dawki alkoholu, która nie wpłynie negatywnie na dziecko. Zgodni, co do tego są wszyscy lekarze. Alkohol bez problemu przenika przez łożysko, i Jelni kobieta pije alkohol to dziecko pije go wraz z nią. Nie brakuje też głosów w środowisku medycznym, że alkohol pity w ciąży powoduje więcej szkód niż narkotyki takie jak marihuana czy kokaina. Największym zagrożeniem jest FAS, czyli Płodowy Zespół Alkoholowy. Objawia się to opóźnionym wzrostem dziecka, uszkodzeniem jego mózgu, pojawiają się zaburzenia neurologiczne, niedorozwój umysłowy. W dorosłym życiu dzieci takie bardzo często popadają w depresję, jeśli FAS nie był rozpoznany i nie było ono odpowiednio prowadzone. Picie alkoholu w pierwszym trymestrze ciąży grozi uszkodzeniem mózgu, serca i wielu innych narządów dziecka. W drugim trymestrze dochodzi do tego ryzyko poronienia przez matkę. Zatem nie ma bezpiecznej ilości alkoholu dla kobiet w ciąży.